Samen naar alleen

Download Brochure
Bel ons
Stel uw vraag

Mediation downloads

Mediation algemeen

(Echt)scheiding

Gesubsidieerde mediation

Scheiden / Echtscheiding

Scheiden / Echtscheiding

Scheiden

Scheiden is soms onvermijdelijk. Het vraagt tijd en ruimte om te accepteren dat scheiden onvermijdelijk is. Het is heel begrijpelijk dat bij een echtscheiding bij beide partijen heel veel emoties loskomen. Dit is een logisch gevolg van het verbreken van een, vaak jarenlange, relatie die in eerste instantie is aangegaan voor altijd. Meestal is de partner – die besluit te willen scheiden – hierin verder dan de andere. Daarbij heeft u niet alleen te maken met uw eigen emoties, ook de emoties van uw partner en uw eventuele kinderen spelen een grote rol.

Mediation: scheiden via de mediator

Per jaar zijn er ruim 30.000 scheidingen. Ongeveer 40% van de huwelijken in Nederland eindigt in een scheiding. Dat brengt vaak complicaties met zich mee, vooral als er kinderen in het spel zijn of als er een substantiële boedel te verdelen is. Daarom wordt steeds vaker gekozen voor mediation bij scheiden of bij een echtscheiding. Met hulp van een ervaren mediator maak je betere afspraken.

Mediator bij scheiden

De ervaring leert dat een scheiding veel soepeler verloopt als een mediator optreedt als bemiddelaar; hij of zij bemiddelt bij het maken van duurzame afspraken. Daarbij komt dat de inzet van een scheidingsbemiddelaar ook zeker scheelt in de portemonnee. Twee ruziënde advocaten kosten immers veel meer dan één gecertificeerd mediator. Alle reden om te kiezen voor mediation.

Maak betere afspraken met mediation

Goede afspraken, die door beide partijen worden gedragen, zijn van groot belang bij een scheiding. Met mediation kun je dan ook grote problemen in de toekomst voorkomen. Dat is beter voor jezelf, je kinderen en je omgeving.

De mediator ziet erop toe dat alle belangrijke onderwerpen worden besproken. De meest voorkomende zaken bij scheiden op een rij:

  • Ouderschapsplan en omgangsregeling kinderen
  • Verdeling van vermogen en schulden
  • Verdeling van de inboedel en andere bezittingen
  • Partneralimentatie
  • Kinderalimentatie
  • Verdeling van opgebouwde pensioenen

Een ervaren mediator maakt scheiden makkelijker

Samen heeft diverse zeer ervaren mediators die op jaarbasis gezamenlijk honderden scheidingen behandelen. Scheiden is voor iedereen pijnlijk en moeilijk, maar door gebruik te maken van één van onze ervaren scheidingsbemiddelaars vergroot je de kans op een scheiding op basis van duurzame afspraken. Dat is beter voor jezelf, maar vooral voor de kinderen.

Scheiden in vijf stappen

Onder begeleiding van de mediator bepaal je zelf op welke voorwaarden de scheiding vorm krijgt. Daarbij worden de volgende vijf stappen doorlopen:

1. Afspraken maken (zie boven)
2. Opstellen echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan
3. Verzoekschrift indienen bij rechtbank
4. Beschikking rechter
5. Inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie

Pas als alle stappen zijn doorlopen, is de scheiding definitief. Stap drie tot en met vijf duren maximaal zeven weken. De tijd die nodig is om tot goede afspraken te komen en deze zorgvuldig vast te leggen in het convenant (stap een en twee) varieert sterk van geval tot geval. Gemiddeld kost dat drie tot vijf gesprekken bij de mediator.

Voor meer informatie download de brochure.

Lees meer over:

© Samen - onderdeel van Bascule Groep · T:+31 413 32 17 28 · E: info@samennaaralleen.nl · Disclaimer · Voorwaarden